وبلاگ نویسی یکی از سادهترین روشهای انتشار محتوا در وب است و نیاز چندانی به تخصص، امکانات و یا صرف هزینه ندارد. شما سراغ یک سرویس دهنده مطمئن میروید و پس از ثبتِ نام دلخواه تان در محیطی ساده شروع به نوشتن و انتشار مطالب می کنید.
اما پس از چندی با کسب تجربه بیشتر در خصوص این کار و دیدن وبلاگ ها و سایتهای مختلف، دیگر آن محیط ساده و یکنواخت اولیه وبلاگ خستهکننده به نظر میرسد و به دنبال راهی برای ایجاد تغییر و تمایز از دیگر وبلاگ ها می گردید. فکر میکنید امکانات موجود در وبلاگ جواب گوی نیازتان نیست و به چیزهای بیشتری نیاز دارید. به سراغ قیافه ها (theme) و افزونه های (plugin – widget) مختلف می گردید تا هم امکانات و هم ظاهر وبلاگ تان را بهبود بخشید.
اگر برای وبلاگ نویسی وردپرس را انتخاب کرده باشید و یا از سیستم وبلاگ نویسی وردپرس روی هاست شخصی تان استفاده کنید، علاوه بر تم های متفاوت، امکانات نسبتاً گسترده ای هم در اختیار خواهید داشت. در اینجا به بررسی برخی ابزارهای جانبی که استفاده از آنها برای داشتن یک وبلاگ خوب ضروری است، می پردازیم. برخی از این ابزارها، به صورت عمومی برای تمامی وبلاگ ها قابل استفاده اند و برخی هم مختص وردپرس هستند.
به عنوان یک وبلاگنویس قطعا شکل ظاهری وبلاگ برایتان اهمیت زیادی دارد. اینکه چگونه یک قالب مناسب برای وبلاگ مان انتخاب کنیم و رعایت چه نکاتی در رابطه با قالب و اجزای آن اهمیت دارد نکاتی است که در این درس به آن می پردازیم.
هر کدام از سرویس های رایگان وبلاگ به شما اجازه میدهند تا قالبی را برای وبلاگ تان انتخاب کنید و آن را با توجه به نیازتان شخصی سازی کنید. بسته به نوع سرویس دهنده ای که انتخاب میکنید در بعضی موارد اجازه دارید تمام اجزای قالب را خودتان دستکاری و شخصی سازی کنید و بعضی سرویس های رایگان مانند WordPress.com به شما آزادی عمل زیادی برای دستکاری در قالب نمی دهند. اگر هم روی سرویس هاستینگ شخصی خودتان وبلاگ راه اندازی کرده باشید کاملاً آزاد هستید، هر گونه تغییری در قالب وبلاگ به وجود بیاورید و حتی اگر بخواهید یک قالب کاملاً اختصاصی از اول برای خودتان طراحی کنید.
وبلاگ شما مجموعه ای از امکانات و بخشهای مختلف است. مطالبی که می نویسید، آرشیو زمانی، آرشیو موضوعی، برچسبها، پیوندها، صفحه های ثابت و انواع ویجت های مختلف که ممکن است در آن استفاده کرده باشید. برای نمایش مناسب تمام اینها به یک قالب مناسب نیاز دارید تا اطلاعات را به گونهای مناسب به خواننده نشان بدهد. اگر میخواهید قالبی را انتخاب کنید یا یکی را از اول طراحی کنید به این نکات توجه کنید.
همیشه حرف، کلمه و جمله است که گفتار و نوشتار را می سازند، اما نوشتار در هر رسانه ای که ارائه شود (اعم از روزنامه، کتاب، وبلاگ و …) بدون همراهی مدیا ناقص و خستهکننده است. گاهی اوقات حتی میتوان پیام نوشتار را بدون حضور مدیا، گنگ و ناقص دانست.
در وبلاگ به راحتی امکان استفاده از عکس، فیلم و حتی صدا را دارید. اثر گذاری مدیا در این رسانه به اندازهای است که حتی خود مدیا تبدیل به رسانه شده و باعث خلق فتوبلاگ، پادکست و ویدیوکست شده است.
چگونه برای وبلاگ مطلب بنویسیم؟ آیا نوشتن در یک وبلاگ نیاز به تکنیک خاصی دارد؟ آیا نوشتن در اینترنت مانند نوشتن یک کتاب یا مقاله برای ارایه در کلاس است؟ بعضی از وبلاگنویس ها اهمیتی به این مسئله نمیدهند و هر طور دلشان بخواهد مینویسند. در این درس می آموزید از چه قواعدی پیروی کنید تا برای وبلاگ تان به گونهای مؤثر بنویسید.
تمام داستان یک وبلاگ در مورد نوشته های شما است. هر قدر وبلاگ تان امکانات مناسب و قالب زیبا داشته باشد، اگر نوشته های آن جذاب نباشد، هیچ گاه خواننده ها را جذب نخواهد کرد. اول از همه باید بدانید، روش خواندن در وب با دیگر رسانهها متفاوت است. خوانندهها در وب مطالب را خط به خط نمیخوانند بلکه آنها را اسکن می کنند و از بخشی به بخشی دیگر میپرند. آنها ابتدای پاراگراف ها را نگاه میکنند و بعد سراغ پاراگراف بعدی می روند. مطالعات نشان میدهد که الگوی مطالعه خوانندهها در وب به شکل یک حرف F انگلیسی است
خواننده به ابتدای متن و ابتدای لیست ها توجه می کند و انتهای متن کمتر خوانده می شود.
خوانندهها در اینترنت به خاطر انبوه اطلاعاتی که با آن مواجه هستند به دنبال پاسخ سؤال شان می گردند. آنها وقت ندارند و کم حوصله هستند. یک نوشته خوب باید به گونهای باشد تا به سؤالات خوانندگان پاسخ دهد. یک نوشته خوب باید به گونهای تنظیم شده باشد تا خواننده در کوتاه ترین زمان ممکن، مفید ترین اطلاعات لازم را دریافت کند و به هدف اش برسد.