والتربرتز، دانشيار کالج دندانپزشکي نيويورک است. او ميگويد: «هيچکس صبح با بوي گل در دهان از خواب بيدار نميشود.» حلق و دهان و بيني حفرههايي هستند که باکتريها ميتوانند در آن رشد کنند. از حفرههاي موجود در دهان که بگذريم، اگر زبان شما داراي شيارهاي عميقي باشد، همين شيارهاي عميق هم ميتوانند مخزني براي خانه کردن باکتريهايي باشند که پلاک ناميده ميشوند. اين باکتريهاي کوچک را بايد در ايجاد بوي بد دهان جدي بگيريد چون ترکيبات گوگرددار فرار ايجاد ميکنند که موجب همان بوي بد کذايي ميشوند. در اين ميان دهان بد بو ميتواند علامت هشداردهنده بيماريهاي لثهاي هم باشد که اين بيماريها هم ميتوانند به وسيله همين پلاک ميکروبي ايجاد شوند.
پشت زبانتان را مسواک بزنيد
اگر شما هنگام مسواک زدن پشت زبانتان را هم مسواک بزنيد ويا مسواکهايي را بخريد که پشت آنها شيارهاي ويژهاي براي تميز کردن پشت زبان تعبيه شده است، ميتوانيد تا حدي از اين بوي بد خلاص شويد بنابراين پس از صرف سحري ضمن مسواک زدن دندانها و لثه اطراف آن، پشت زبانتان را خوب مسواک بزنيد تا اين باکتريهاي بدبو را مرخص کنيد. فراموش نکنيد باکتريها و موادغذايي ميان دندانهايتان را هم ميتوانيد با نخ دندان برداريد.
سحري غذاهاي سير و پيازدار نخوريد
سحري سير و پياز نخوريد. افزودن پودر سير به بيشتر غذاهاي سحري آنها را دلچسبتر ميکند. خوردن پياز را هم با قرمهسبزي سحري که نميتوان از قلم انداخت ولي اگر ميخواهيد روزهداري با دهان خوشبو باشيد بايد سير و پياز را در اين ماه کنار بگذاريد. بوي غذاهاي حاوي سير و پياز که شما براي سحري و يا حتي افطار ميل کردهايد ميتواند تا مدتها پس از صرف غذا در بدن شما باقي بماند. مواد بودار اين غذاها وارد جريان خون ميشود و به ششها ميرود و موجب بوي بد بازدم شما در طول روز ميشود. فراموش نکنيد تا وقتي که اين مواد معطر به طور کامل از بدن شما دفع نشوند، بوي بد دهان و بازدم شما هم برطرف نميشود بنابراين براي اينکه خيلي دچار دردسرهاي بوي بد دهان در طولانيمدت نشويد، توصيه ما اين است که حداقل در ماه رمضان از نوش جان کردن خوراکيهاي خوشبو صرفنظر کنيد. مواد غذايي ادويهدار و سوسيس و کالباس را هم از غذاي سحري حذف کنيد.
بيماريهاي گوارشيتان را درمان کنيد
بوي بد دهان هيچ جاي شوخي ندارد و ميتواند نشانه يک بيماري جدي مانند يک عفونت باشد. پژوهشهاي زيادي نشان دادهاند که يکي از نشانههاي بسياري از بيماريهاي بدن، بوي بد دهان است. براي مثال «هيلوباکترپيلوري» باکتري است که در معده زندگي ميکند و موجب بيماري زخم معده ميشود. اگر کسي دچار اين بيماري باشد ممکن است بتوان آن را از بوي بد دهانش تشخيص داد. بيماريهاي دستگاه گوارش و اختلال در عملکرد کليه و کبد هم از مهمترين عوامل ايجاد بوي بد دهان هستند بنابراين اگر شما به صورت دايمي دچار بوي بد دهان هستيد، بهتر است با يک متخصص بيماريهاي داخلي هم مشورت کنيد و اين ماه را فرصتي براي تشخيص و درمان بيماريهاي دستگاه گوارشتان قرار دهيد. فراموش نکنيد اگر بوي بد دهان شما با رعايت بهداشت دهان و دندان، نخوردن غذاهاي بودار و درمانهاي دندانپزشکي برطرف نشود، بايد صداي زنگهاي خطر بيماريهاي دستگاه گوارش را بشنويد و به فکر درمان اساسي اين بيماريها باشيد.
نعناع و شربت آبليمو بخوريد
دوست داريد چند خوراکي ضد بوي بد دهان را به شما معرفي کنيم که آنها را براي سحري نوش جان کنيد؟ ما به شما شربت آبليموشيرين و نعناع را به شکل سبزي و يا عرق آن توصيه ميکنيم. اين خوراکيها هم ضد بوي دهان هستند و هم تشنگي شما را در طول روز کاهش ميدهند. دکتر «احسان عليمرداني» متخصص بيماريهاي گوارشي ميگويد: «مصرف اين دو ماه خوراکي علاوه بر تامين مواد مغذي بدن موجب رفع خستگي و ضدعفوني کردن دهان فرد در طول روز ميشود.» ليموترش، شربت پرتقال، مرزه و تلخون هم همين اثر ضد بو را دارند.
دهانتان خشک نماند
هشت ليوان آب در سحر و افطار ميل کنيد که بدنتان و از جمله دهانتان دچار خشکي نشود. بزاق، دهان را از باکتريهاي مولد بوي بد دهان پاک ميکند ولي اگر دهان شما خشک باشد اين باکتري فرصت تاخت و تاز پيدا ميکنند. اين درست همان اتفاقي است که هنگام خواب ميافتد. شب هنگام همگي ما به خشکي دهان مبتلا ميشويم. هيچکس در زمان خواب بزاق توليد نميکند و به همين دليل است که ما صبح با بوي بد دهان از خواب بيدار ميشويم. اگر شما در طول افطار و سحر آب کافي مصرف کنيد در طول روز دچار خشکي دهان و در نتيجه بوي بد دهان نخواهيد شد. شما ميتوانيد در طول روز با مرطوب نگه داشتن دهان و شستوشوي يک تا دو مرتبه دهان با آب طي روز، بوي بد دهانتان را کاهش دهيد.
به دندانپزشکتان سر بزنيد
سر زدن به دندانپزشک پيش از ماه رمضان و يا پس از افطار و يا حتي براي معاينه در طول روز ميتواند به شما در رفع علت بوي بد دهانتان کمک کند. دندانپزشک پس از معاينه دهان شما، پوسيدگيهاي دندانها، بيماريهاي لثه و حتي درگيري عصب دندان را تشخيص ميدهد و براي درمان آنها اقدام ميکند. بسياري از اين بيماريهاي دهان و دندان موجب بوي بد دهان ميشوند. اگر دندان مصنوعي داريد پس از سحري خوردن و پس از افطاري ميل کردن آنها را از دهانتان خارج کنيد و کاملا بشوييد. ميتوانيد از محلولها و دهانشويههاي ضد بوي بد دهان هم استفاده کنيد.
بيماريهاي تنفسيتان را درمان کنيد
گاهي علت بوي بد دهان، باکتريهايي هستند که در بيني، سينوسها يا حتي گلوي شما، جا خوش کردهاند. در اين صورت اگر شما مبتلابه عفونت و التهاب مخاط بيني، سينوزيت، گلودرد چرکي و يا عفونتهاي ديگر دستگاه تنفسي باشيد، خيالتان آسوده باشد که با نخوردن خوراکيهاي بودار و مسواک زدن به موقع دندانهايتان نميتوانيد از بوي بد دهان خلاص شويد. توصيه ما به شما اين است که به يک متخصص گوش و حلق و بيني سري بزنيد و از او درباره احتمال عفونت دستگاه تنفسيتان سوال کنيد. علت اصلي آن باکتريها و عفونتهايي هستند که در سينوسها، بيني و حتي حلق و گلوي شما جا خوش کردهاند. آبريزش بخش عقبي بيني، انباشتگي بيش از حد خلط در سينوسها، گلو و پشت زبان ميتواند موجب تکثير ميکروبهاي بيهوازي در اين مکانها شود که بوي بد دهان را توليد ميکنند.
منبع : سلامت ایران