چگونه میتوانم یک پیراهن بدوزم خیاطی همه چیز را بدانیم مانتو مدل خفاشی)
1- پارچه را به اندازه 2/1 سرشانه به اضافه قد آستین بلند شمشیری تا می زنیم.
2- از دولای باز پارچه 7 سانت برای سجاف اضافه می گذاریم. بعد از سجاف 8 سانت داخل و 8 سانت پایین خط دور گردن جلو را رسم می کنیم.
3- از دولای باز بعد از سجاف 2/1 سرشانه به اضافه قد آستین سمت چپ می رویم. از این نقطه 9 سانت پایین رفته برای شیب سرشانه خط روی آستین را رسم می کنیم. از 9 سانت شیب سراشنه 25 سانت پائین می رویم و از این نقطه 2 سانت داخل رفته خط دم آستین را رسم می کنیم.
4- از سرشانه بلندی لباس به اضافه 5 سانت پایین می رویم.
5- بعد از سجاف 4/1 دور باسن به اضافه 3 سانت به سمت چپ می رویم. بعد زیر بغل را به شکل هلال به سمت بیرون رسم می کنیم.
6- بعد از برش قسمت جلو، سجاف را تا می زنیم و روی دولای بسته پارچه جداگانه قرار می دهیم. پشت را هم مثل جلو برش می زنیم با این تفاوت که برای دور گردن پشت 8 سانت داخل 4 سانت پایین دور گردن پشت را رسم می کنیم.
7- برش سجاف این لباس مثل درس های قبل است.
روش دوخت
أ) برای قسمت جلو از 7 سانت سجاف هر طرف 6 سانت تا می زنیم. دوخت سجاف پشت و جلو مثل درس های قبل است.
ب) اول سجاف یقه و سرشانه ها را به هم می دوزیم. بعد دم آستین لباس را چین سوزنی می دهیم، مچ را مثل درس شماره 31 می دوزیم.
ت) بعد از دوختن مچ، خط زیر بغل ها را می دوزیم.
ث) برای اینکه قسمت جلو تا پایین لباس به اندازه 6 سانت سجاف دارد. برای باقی مانده سجاف پارچه جداگانه به بلندی 20 سانت به عرض 10 سانت برش می زنیم و بعد به اندازه 8 سانت یقه بالاتر گذاشته باقی مانده به سجاف جلو می دوزیم. سپس اتو می زنیم و تا می کنیم مثل برش یقه قیچی می کنیم این روش نیم سجاف می باشد.
تقسیم بندی
بلندی آستین و سرشانه 74=55+19=2÷38 سرشانه
بلندی لباس 115=5+110 قد تمام
گشادی پایین 28=3+25=4÷100 دور باسن
پارچه لازم عرض 140، 5/2 متر
فون کردن مانتو
124- فون کردن مانتو به دو صورت میشه انجام داد که در ادامه توضیح داده می شود.
به دو صورت میشه این کارو انجام داد
اول: وقتی فقط میخوایم به مقدار کمی پایین دامن مانتو رو فون کنیم
دوم: وقتی میخوایم پایین دامن مقدار بیشتری فون بشه که میشه از این روش دامن مانتو رو کلوش کرد کلا
برای مورد اول ؛ فقط مقدار اوازمان مورد نظر رو (حدود 2 تا 3 سانت) یا حتی کمتر ، به پهلوها اضافه میکنیم
برای مورد دوم ؛ هم به پهلوها و هم بین برش ها اوازمان میدیم اما وسط جلو و وسط پشت رو دستکاری نمیکنیم
اوازمانها به دو نقطه میتونن ختم بشن
1- خط باسن
2- خط کمر
وقتی به خط کمر ختم میکنیم اوازمان رو ، دامن بیشتر حالت کلوش به خودش میگیره و مانتو از کمر به پایین گشاد میشه.مثل خیلی از مانتوهای دامن دار بازاری.البته بستگی به مقداری که میخوایم اضافه کنیم هم داره
2-3سانت کافیه مگه اینکه بخوایم گشادیش زیاد بشه.اما کمتر از این مقدار ایرادی نداره
اما وقتی به خط باسن ختم میکنیم بیشتر شبیه فون میشه و روی کمر و باسن اندامی میشه و پایین دامن کمی گشاد میشه.برای این نوع بهتره از مقدار 2-3سانت تجاوز نکنید چون دیگه شکل مانتو رو از بین میبره به خصوص اگه مانتو کوتاه هستش همون2سانت کافیه
اما نهایتا بسته به سایز و سلیقه و مدل خودتون میتونید این مقدار رو قبل از برش محاسبه کنید روی الگو و ببینید که مقدار اضافه شده براتون کافیه یا کمه یا زیاده؟
به این صورت که وقتی والگو رو کشیدین و تموم شد ، پای دامن الگوی پشت و جلو رو قبل از اوازمان دادن محاسبه کنید و دو برابر کنید که میشه کل پای دامن کامل
بعد حساب کنید اگر بین برشها و پهلوها مثلا 3سانت اضافه کنید چقدر میشه مجموعا و این مقدار رو به اندازه ی قبلی اضافه کنید و روی متر ببینید این مقدار چقدر میشه
تصاویر زیر نشون دهنده ی دو نوع اوازمان مذکور هست
124- فون کردن مانتو – تصویر 1
قسمت آبی رنگ ، دامن مانتو هست که به الگوی بالاتنه اضافه شده
خط سبز اوازمانِ ختم شده خط باسنه و خط قرمز رنگ هم به خط کمر ختم میشه
در اینجا اوازمانها فقط به پهلو اضافه میشه
تصویر زیر هم اوازمان به برشها و پهلوها رو نشون میده
124- فون کردن مانتو – تصویر 2
خط مشکی، خط کمر رو نشون میده روی الگوها
قسمت نارنجی بخش اضافه شده به قد بالاتنه به اندازه ی مانتو هستش
خطوط قرمز رنگ که ختم شدن به خط کمر هم اوازمانها هستند
گاهی ممکنه شما بخواید مقدار مورد نظر رو به کمر برسونید اما روی خط باسن ختم بشه.یعنی اگه بخواید به کمر برسونید مقداری از پهلوها در قسمت باسن از بین میره
این به خاطر اینه که اندازه ی باسن کمی بزرکتر هستش.میتونید خط و به هر جایی که رسید ختم کنید ایرادی نداره آموزش انواع و اقسام پارچه ها آشنايي با عملكرد چرخ خياطي سرويس روغن كاري و نخ كردن چرخ و ماسوره و نخ شل براي آماده كردن دوخت بعدي و امتحان دوخت چرخ .
هدف
داشتن اطلاعات اوليه براي كساني كه قصد فراگيري خياطي را دارند آگاهي از تنوع پارچه ها و ميزان حرارت لازم براي اطو زدن آنها طريقه صحيح كار با چرخ خياطي و استفاده بهينه از آن .
براي اينكه دقيق تر با انواع پارچه ها آشنا شويم بهتر است آنها را به ترتيبي كه روي درجات بعضي از اطوها به صورت كلمات فارسي نوشته شده به خاطر بسپاريم.
به طور كلي پارچه ها را به پنج گروه اصلي تقسيم مي كنند
1. پارچه هاي مصنوعي
2. ابريشمي
3. پشمي
4. نخي
5. كتاني
اولين گروه پارچه هاي مصنوعي هستند كه از مواد مختلف خام و تركيبات پيچيده شيميايي تهيه مي شوند.
چهار گروه بعدي پارچه هاي طبيعي هستند . دو گروه ابريشمي و پشمي منشأ حيواني و دو گروه نخي و كتاني منشأ گياهي دارند.
شناسايي پارچه ها از روی درجات روی اتو
براي شناخت پارچه ها از روي درجات بعضي از اطوها كه به صورت كلمات فارسي نوشته شده اولين درجه كه داراي كمترين حرارت اطو مي باشد ضعيف ناميده مي شود.
درجه 1 : درجه ضعيف
(ژرسه ـــ پلي استر ـــ پاناما ـــ فلامنت ـــ سلولز ـــ سنتتیک)
براي دو گروه پارچه هاي مصنوعي سلولز و سنتتیک كه الياف آنها با فعل و انفعالات شيميايي بدست مي آيد مناسب مي باشد
از دو گروه دیگر می شود از پاناما و فلامنت نام برد.
از انواع پارچه هاي نايلون، ژرسه را مي توان نام برد.
از ويژگيهاي اين نوع پارچه ها دوام و بشور و بپوش بودن آنهاست.
اين پارچه ها با حرارت زياد جمع مي شوند، و در مقابل حرارت آتش مانند لاستيك مي سوزند و از آنها گلوله هايي سياه و سفت باقي مي ماند.
درجه 2 :ابريشم مصنوعي
روي اطوهايي كه درجات آن بصورت كلمات فارسي مشخص شده بعد از ضعيف، ابريشم مصنوعي را مي بينم.
درجه ابريشم مصنوعي براي پارچه هايي با الياف مصنوعي كه با رشته هاي طبيعي مخلوط شوند مناسب مي باشد.
اين پارچه هاي خوش حالت كه گروه زيادي از پارچه ها را تشكيل مي دهند دوخت و برشي ساده تر از گروه اول دارند مشهورترين آنها تترون و ترگال مي باشند.
درجه 3 :تريلين – لئوناردو
سومين درجه اي كه روي اطوها مشخص شده ابريشم و براي پارچه هاي ابريشمي مناسب است. اين نوع پارچه از رشته هايي كه كرم ابريشم به عنوان پيله به دور خود مي تند تهيه مي شود. پارچه ابريشم بسيار نرم و لطيف و همينطور محكم و با دوام است.
از محسناتش اينكه در هواي سرد، گرم و در هواي گرم، خنگ مي باشد.
براي برش، دوخت و اطوكاري آن بايد دقت و ظرافت بيشتري همراه باشد.
از انواع آن كرپ ژورژت ، ارگانزا، شيفون و ساتن را مي توان نام برد.
ساتن
درجه 4 :پارچه های پشمي
اين درجه حرارت براي پارچه هايي كه از پشم حيوانات تهيه مي شوند مناسب مي باشد. پارچه هاي پشمي گرم و سبك، چروك ناپذير، جذب كننده رطوبت و بسيار محكم و با دوام مي باشند.
پارچه هاي پشمي به راحتي اطو خورده و حالت مي گيرند
آنها در برابر برق عايق هستند و در مقابل آتش هم از خود مقاومت نشان داده و به سادگي نمي سوزند.
از انواع آن فاستوني ها را شامل گاباردين – فلانل و كانگا مي توان نام برد . فوتر و ماهوت
مشهورترين پارچه پشمي كشمير مي باشد كه گرمي و خصوصاً وزن سبك آن اين نوع پارچه را از انواع آن متمايز مي كند.
فاستوني
e
درجه 5 : پارچه های نخی
اين درجه حرارت مخصوص پارچه هايي است كه از پنبه تهيه مي شوند. دوام ، سبكي، محكمي و مخصوصاً خنكي از مشخصات بارز آن مي باشند. پارچه هاي نخي جذب كننده رطوبت و هنگامي كه خيس باشند محكم تر مي شوند.
پارچه هاي نخي نرم می باشد و به راحتی اطو می شوند ، برش و دوخت این پارچه ها ساده تر مي باشد. بهتر است پارچه هاي نخي را قبل از برش آب كشيد تا به مقدار لازم آب برود.
از انواع آن چلوار، كدري ، چيت ، متقال ، و پپلين را مي توان نام برد.
پارچه کدری
درجه 6 : پارچه های کتانی
پارچه هاي كتاني به پارچه هايي اطلاق مي شود كه از الياف گياه كتان تهيه مي شوند. اين پارچه ها بسيار با دوام، محكم و جاذب رطوبت مي باشند سطحي صاف دارند و خيلي زود چروك مي شوند.
از انواع آن آكار – آرو را مي توان نام برد.
برش پارچه ها
براي برش هر پارچه اي لازم است كه راه پارچه به موازات خطوط طولي بدن قرار گيرد. اما در مواردي كه به واسطه طرح پارچه مي خواهيم قسمتهايي مثل لكه بالاي پيراهن را برعكس ببريم بايد اطمينان داشته باشيم كه آن قسمت بعد از شستشو آب نمي رود و چنانچه پارچه آبرفت داشت پارچه را باید قبل از برش آب كشيد.
به طور كلي تمام پارچه هايي كه در بازار موجود مي باشند در سه چيز مشتركند و آن داشتن راه و بي راه و اريب مي باشد بجز چند مورد معمولاً پارچه ها در راه كش نمي آيند اما در بي راه كمي كشيده مي شوند. و تمامي پارچه ها دراريب كاملاً كش مي آيند راه پارچه كه همان طول پارچه مي باشد خطوطي به موازات حاشيه و يا تركي پارچه را مي گويند و نخ هاي تار كه داراي مقاومت بيشتري مي باشند در آن تنيده مي شوند. بي راه پارچه كه عرض پارچه مي باشد بطور عمودي راه پارچه را قطع مي كند و نخهايي با عنوان پود كه نسبت به تار داراي مقاومت كمتري مي باشند در آن تنيده ميشوند، كه البته پيدا كردن بي راه هر پارچه براي برش لباس بسيار ضروري مي باشد.
براي پيدا كردن بي راه پارچه ها آنها را به دو گروه تقسيم مي كنيم، پارچه :آهار دار و لخت
براي برش اريب، پارچه بايد كاملاً به طور صحيح روي ميز پهن شده باشد.
برای برش پارچه های آهاردار با تا زدن پارچه به نحوي كه دو حاشيه كاملاً روي هم قرار گيرد و پارچه داراي پيچ خوردگي نباشد به وسيله خطوط عمود يك سطح مستطيل و يا يك گونياي بزرگ خطي را كه در ابتداي پارچه به صورت دو لا روي هم قرار گرفته و بر حاشيه عمود مي باشد بدست مي آيد.
اما پيدا كردن بي راه در پارچه هاي لخت به دو صورت انجام مي پذيرد در روش اول با زدن يك چرت در حاشيه پارچه مي باشد روش دوم در پارچه هايي كه معمولاً جر نمي خورد كشيدن يك یا دو نخ از پود پارچه مي باشد.كه با كشيدن آن خطي در پارچه مي افتد . بايد به خاطر داشته باشيم كه در اين هر حالت اگربخواهيم پارچه را با قد بخصوص برش بزنيم اگر حاشيه در يك طرف جمع شده باشند از همان طرف اندازه می كنيم.
پارچه هايي را كه خواب دارند مثل مخمل و جير و بعضي از ساتنها و بعضي پارچه هاي پشمي، حتماً بايد هنگام برش به يك طرف يعني رو به پايين خواب پارچه الگوها را پهن كرد. در غيراين صورت وقتي لباس آماده شد تكه هايی که به راه درست بريده نشده به خاطر اینکه راه ها ی پارچه ها با هم همخوانی ندارند و سایه می اندازند به تيرگي مي زند و پارچه هاي براق مات ديده مي شوند.
همينطور در پارچه هاي گل دار و طرح داري كه گل و طرح آن به يك طرف مي باشد حتماً لازم است لباس طوري برش بخورد كه گلها و طرح پارچه به طرف بالا باشد. نكته مهمي كه بايد در مورد پارچه هاي لخت به خاطر بسپاريم اين است كه هنگامي كه راه پارچه برش خورده به صورت ريش ريش باشد لازم است براي پهن كردن پارچه بي راه آنرا پيدا كنيم.
ما اكثر پارچه ها را بصورت دولا برش مي زينم.
اما در مواردي مثل مانتوهاي سايز بالا براي اينكه مصرف پارچه پايين بيايد آنها را به صورت باز و يك لا برش مي زنيم.
برش قرينه
هنگامي كه پارچه بصورت باز بريده مي شود لازم است براي قسمتهايي كه بصورت قرينه يا جفت نياز داريم براي برش دوم الگو برگردانده شود تا تكه هاي لباس با هم قرينه و جفت گردند در غير اين صورت مثلاً دو آستين و دو قسمت پيش براي يك طرف بريده مي شود. همه چیز از خیاطی برای اینکه دگمه مخفی کار کنیم باید قبل از اتصال سجاف این کارو انجام بدیم
اینکار اصلا مشکل نیست
شما نیاز به دو مستطیل به طول میزان دگمه خور در لباس دارید (یعنی از1یا 2سانت(بسته به اندازه ی دگمه)قبل از اولین دکمه تا یک یا دو سانت بعد از آخرین دگمه
و عرض هم به اندازه ی عرض سجاف (کمتر از 4سانت نباید باشه)
هر دو مستطیل دولا هستن که یه طرفشون دولای بسته است و طرف دیگه دولای باز هستش
هر دو رو لایه کوبی میکنیم کاملا و بعد از وسط تا میزنیم (که دولا بشن)
پایین مستطیل رو با توجه به قد مورد نظر از چپه ی پارچه (که لایه کوبی شده) میدوزیم و برمیگردونیم و اتو میزنیم
بعد اون قسمتی که دولای باز هست در هر کدوم رو هم چرخ میکنیم تا بسته بشه (دقت کنید که چین نیافته)
قسمتی که قراره جا دگمه روش زده بشه اول محل دگمه ها و جادگمه رو روش مشخص میکنیم و جادگمه هارو میزنیم روش و میشکافیم، بعد این مستطیل رو فاصله ی حدود 1سانت (بسته به اندازه ی دگه) از وسط جلو، روی سجاف قرار میدیم و یک دور چرخ میکنیم و سردوز میزنیم
قسمت بالا هم به اندازه ی سجاف باید بلند باشه که بین سجاف و یقه قرار بگیره و دوخته بشه
سمت دیگه رو که دگمه ها بهش وصل میشن رو ،قسمت دولای بازش رو که چرخ کردیم بین سجاف و تنه قرار میدیم و هر سه لایه رو با هم چرخ میکنیم
البته قبل از اینکار باید قسمت بالای مستطیل رو هم از داخل بدوزیم و برگردونیم
یه کار دیگه میشه کرد
اینکه :اون قسمتی که جادگمه میخوره و زیر سجافه که به همون شکل دوخته میشه
اما این طرف دیگه اون مستطیل و لازم نیست درست کنین و دگمه هارو از رو به لباس میدوزید که بعد از بستن دکمه ها دیگه دیده نمیشن.اما دقت کنید که برای مورد قبلی لازم نیست رویهمگرد در نظر گرفته بشه رو الگوی اصلی لباس اما اگه این مورد دوم رو انجام بدین باید حتما رویهمگرد در نظر بگیرین
اون قبلی برای لباسهایی که دو طرف جلوی لباس روبان دوزی یا تکه دوزی میشه و باید کامل دیده بشه هم خیلی مناسبه